top of page
Forfatters billedeVEGGIEbyAnjaRathje

Aurlandsdalen

Juli 2019

Aurlandsdalen, Norges Grand Canyon, repræsenterer noget af det smukkeste og mest storslåede i norsk natur. På den ca. 20 km lange vandrerute fra Østerbø til Vassbygdi vil du opleve flot og frodig natur, stejle fjelde og brusende elve. Turen tager ca. 6 timer at gå, inklusiv pauser.


Der er to mulige ruter at gå. Den oprindelige rute ad Bjønnstigen, som er en højtliggende og mere luftig rute, med storslåede og spektakulære udsigter over Aurlandsdalen. Eller en lettere og mindre udfordrende rute via elven Vetlavatnet, hvor der også er mange flotte udsigter.



Henrik og jeg valgte at gå den højtliggende rute via Bjønnstigen. Turen startede ad fine stier igennem den berygtede Nesbøgalden. Her gik vi på stier, der i nyere tid er sprængt ud i fjeldsiderne for at øge sikkerheden. Turen fortsatte gennem den stejle passage ved Bjønnstigen, som føltes let at gå med hjælp fra de opsatte stålwirer.



Efter nedstigningen fra Bjønnstigen tog vi en afstikker til grotten Vetlahelvede, som ligger vest for stien nær Svatatjødn. Vetlahelvede er en stor jettagryde som er fyldt med vand. Sagnet siger, at kaster du en sten i Svartatjødn, vil den boble op i Vetlahelvede.



Efter Vetlahelvede fortsatte turen ad fine stier gennem flot natur med sjælden flora. Der findes næsten 500 plantearter i Aurlandsdalen, som er et rent eldorado for blomsterelskere.

Vi gik fra tid til anden på udsprængte hylder i fjeldsiderne, og billederne fortæller lidt om dimensionerne - jeg følte mig ofte lille i den vilde og barske natur.



På trods af dalens vildhed, har der boet folk mange steder i Aurlandsdalen i hundredevis af år. Mange af stederne blev dog ramt af Amerika-feberen i 1800-tallet, men på Sinjarheim boede der folk til kort efter århundredeskiftet. Sinjarheim, der i dag er restaureret, er måske det flotteste sted i Aurlandsdalen. Vi holdte en lille pause, og forsøgte at forestille os hvordan naturen havde formet livsvilkårene for folk der boede i fjeldet.



Vi fortsatte vores tur videre gennem Aurlandsdalen og blev særligt imponeret af de smukke fosser, som pryder de stejle fjeldsider.



Vi fortsatte til Almen, der er den sidste gård i Aurlandsdalen inden Vassbygdi. Huset står under en kæmpesten, for at beskytte det mod årlige is- og stenskred fra højfjeldet ovenfor. Folk som boede i Almen snakkede utrolig højt. Dette skyldes vist nok, at skulle man høres måtte man overdøve fossen. Om bonden i Almen bliver der sagt, at han var den mest uheldige mand i Aurlandsdalen. Historien fortæller, at han mistede syv koner i fossen. På sit dødsleje skulle han i midlertidig have tilstået, at han angrede den femte hustru, da hun var så god til at kværne smør.



Efter Almen forsatte turen gennem frodig løvskov langs elven ned til Vassbygdi. I højsæsonen er det muligt at slutte dagens vandretur med en forfriskning fra den lille kiosk i Vassbygdi.



Aurlandsdalen Turisthytte ligger i hjertet af Aurlandsdalen, og er et fint udgangspunkt for vandreture i området. Vi havde booket to overnatninger på turisthytten, som er en del af DNT (Den Norske Turistforening). Vi startede dagens vandretur om formiddagen fra turisthytten i Østerbø og gik gennem Aurlandsdalen til Vassbygdi. Der kører dagligt busser mellem Østerbø og Vassbygdi, og sidst på eftermiddagen kørte vi med bussen retur til turisthytten for endnu en overnatning.


Vandring i Aurlandsdalen

Den smukke dagstur gennem Aurlandsdalen kan varmt anbefales til alle. Vandreturen er for såvel den erfarne vandre som nybegynderen, der har lyst til at opleve de norske fjelde. Turen er, på trods af sin højdeforskel på 750 meter, ikke vanskelig at gå og derfor også egnet til forældre med både små og store børn.


God tur!

1.858 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

コメント


bottom of page