top of page
Forfatters billedeVEGGIEbyAnjaRathje

Bornholm rundt ad kyststierne

Opdateret: 24. mar. 2020

Juni 2019

I 2018 var min mor og jeg på vores første fælles vandreferie i Danmarks smukke natur. Vi gik ad naturstien Horsens – Silkeborg og herfra videre ad vandrerruten Silkeborg - Århus.

Det var en fantastisk tur, hvor vi havde tid til dybe og lange snakke om store og små ting. Tosomheden mor og datter imellem var livgivende og energifyldt, og vi var enige om at gentage succesen. En ny tradition var skabt!


I år gik vi Bornholm rundt ad kyststierne – en strækning på ca. 130 km. Vi havde aftalt at gå øen rundt på 7 dage med dagsetaper på ca. 20 km. Når man går øen rundt på en uge, er der også tid til at nyde Bornholms hyggelige byer.


De fleste vandrere går turen med uret rundt. Vi valgte dog at gå turen mod uret og gå de lange strækninger langs sandstrandene østpå mod Dueodde på turens første dage. Vi kunne herefter se frem til de dramatiske og spektakulære højdepunkter på vest- og nordsiden, hvor terrænet skiftede til klipper og kuperet landskab.


Bornholm rundt ad kyststierne

1. dag: Rønne til Boderne (ca. 20 km)

Dagens etape startede fra Det lille hotel i Rønne, hvor vi havde overnattet. Vi fulgte stien langs kirkegården til Kastellet. Herfra gik vi videre ad de små stier på Galløkken, som er et stort og åbent skovområde ud til vandet. Turen fortsatte et kort stykke ad cykelstien på hovedvejen forbi Bornholms lufthavn. Efterfølgende tog vi et hvil på en shelterplads, hvorfra en trappe førte os ned til kyststien på stranden. Vi gik forbi den lille by Arnager og fulgte stranden videre mod Boderne. Herfra gik vi ca. 2 km til landevejen, hvor vores overnatningssted Rosengaarden lå.


2. dag: Boderne til Dueodde (ca. 15 km)

Turen gik tilbage til den lille bådehavn i Boderne for at fortsætte dagens etape til Dueodde. Vi gik det meste af ruten på de fine sandstrande, dog med korte afbræk ad stierne langs kysten. Dagens etape gik forbi det hyggelige miljø ved Bakkerne bådehavn. Her holdte vi en pause og købte en kold sodavand på det populære røgeri. Herefter fortsatte turen ad stranden frem til udløbet af Øleåen. Her gik vi en kort omvej for at se vandmøllen ved Slusegård. Turen fortsatte ad kyststierne tilbage til stranden forbi Sommerodde og Strandmarken, hvor vindens kræfter havde væltet mange fyrtræer. Fra stranden på Dueodde førte en gangbro af træ os igennem klitterne til en stor parkeringsplads med kiosker og restaurationer. Herfra gik vi igennem et sommerhusområde frem til Dueodde Familiecamping & Hostel, hvor vi skulle overnatte.


Aftensmaden spiste vi på Dueodde Diner & Steakhouse. Her var det muligt at bestille en Veggie bugger, som kunne veganiseres ved at undlade dressingen. Det var en udmærket burger – men ikke en større kulinarisk oplevelse.


3. dag: Dueodde til Svaneke (ca. 20 km)

Vi startede dagens etape tidlig, da vi gerne ville have lidt tid om eftermiddagen til at opleve sommerstemningen i Svaneke.


Vi gik en lille omvej på ca. 0,5 km ad Skrokkegårdsvej og herfra ad en sti ind i fyrreskoven. I skoven ligger et dystert levn af gamle bunkere og kanonstillinger fra 2. verdenskrig gemt.


Vi gik tilbage til stranden og forlod Dueoddes hvide klitter og flyvesand, som nu blev erstattet af fast sand. Vi passerede de specielle Balka sandsten, som kunne ses langt ud i havet. Turen fortsatte ad stranden til den hyggelige by Snogebæk og videre til Balka strand. Herefter gik vi gennem Balka lyngområde, som er kendt for sit rige fugleliv.


I Bornholms næststørste by Nexø provianterede vi og holdte en kort pause. Vi lagde efterfølgende sandstrandene bag os og fortsatte ad zig-zaggede granitstier forbi det lille fiskerleje Aarsdale. Fra Aarsdale fortsatte vi ad en klippesti til Hullehavn ved Svaneke. Herfra gik vi ca. 400 meter til Svaneke Vandrerhjem, hvor vi skulle overnatte.


Svaneke summede af liv, da vi kom midt på eftermiddagen. Vi gik en tur i byens gader og nød aftensmaden i Restaurant Pakhuset. Her var det muligt at bestille en veganiserbar middag bestående af to veggiebøffer af rødbeder og quinoa med tilbehør af relish og en bagt kartoffel. Jeg supplerede med få veganske muligheder fra salatbaren. Jeg kunne have ønsket at broccoli, blomkål og rødbeder i salatbaren ikke var vendt i mælkedressinger. På trods af det beskedne udvalg i salatbaren vil jeg anbefale Restaurant Pakhuset med dets hyggelige terrasse og lokaler, når du skal nyde en feriedag i Svaneke.



4. dag: Svaneke til Gudhjem (ca. 20 km)

Vi stod tidligt op og startede dagens etape kl. 6.00. Ruten fulgte en fin afmærket kyststi. Efter få kilometer nåede vi det lille fiskerleje Listed og senere Bølshavn. Herefter var der en afstikker til hovedvejen, hvor vi fulgte cykelstien. Turen fortsatte herefter ad små skovstier med udsigt til flotte sprækkedale og det berømte Randkløve Skår. Efter et par kilometer gik turen igen videre langs hovedvejen, inden vi kunne slutte dagens etape tættere på vandet det sidste stykke ind til Gudhjem. Her mødte et fantastisk syn os. Kyststien førte os gennem dramatiske og stejle klipper, for til sidst at stå med en flot udsigt over Gudhjem havn og by.

Ved middagstid var vi fremme i Gudhjem, og byen summede af liv. Kokkekonkurrencen ”Sol over Gudhjem” var i fuld gang, og madboder med specialiteter var overalt på den lille havn. Her var mange lokale fristelser som Bornholmsk most og Vandkefir Perler, slush-ice af havtorn, tangchips og meget andet.


Omkring mig så jeg mange spise is i sommervarmen, og jeg fik selv lyst til en is. Jeg kunne dog skuffet forlade samtlige tre isbutikker i byen, da der ikke var nogle veganske varianter bortset fra sorbet eller sodavandsis. I SPAR kunne jeg dog få en vegansk Magnum – men jeg havde i mellemtiden mistet lysten til is.


Der er veganske middagsmuligheder i Gudhjem på byens restaurationer, men vi valgte selv at lave mad på vandrehjemmet, hvor vi overnattede. Det blev til ris i sur-sød sauce med kikærter og dampede grøntsager.



5. dag: Gudhjem til Sandvig (ca. 22 km)

Vi havde glædet os til dagens etape, som gik ad små skovstier og gode kyststier langs nogle af Bornholms største attraktioner. Turens første 6 km gik ad en smuk kystrute og skovstier til Helligdomsklipperne. Undervejs kom vi forbi dramatiske sprækkedale og havde flot udsigt til spektakulære klippeformationer. Flere steder fulgte vi trapper ned til kysten for at se attraktionerne helt tæt på, heriblandt grotten Sorte Gryde.


Turen fortsatte forbi den naturfredet sprækkedal Døndalen og herefter videre ad cykelstien på hovedvejen til den lille by Tejn. Efter en frokostpause fortsatte turen igen ad hyggelige kyststier frem til Allinge og herfra videre ad cykelstien til Sandvig, hvor vi skulle overnatte på Nordly Vandrehjem.


Efter et hvil og aftensmad gik vi ned på stranden for at fejre midsommeren. Der var fakkeloptog i byen og efterfølgende bål og heksedans. En utrolig hyggelig aften og fin afslutning på en oplevelsesrig dag.



6. dag: Sandvig til Hasle (ca. 23 km)

Dagens tur gik rundt om Hammerknuden og videre til området omkring Hammershus. Denne tur bød på noget af Bornholms flotteste natur, og vi gik ad fine og velplejede stier i kuperet terræn med smukke udsigter fra de høje klippekanter.


Undervejs brugte vi tid på at se øens seværdigheder, og Hammershus Slotsruin er helt klart en lille omvej og besøg værd.


Efter Hammershus gik turen videre ad skovstier igennem Slotslyngen og ad klippestier til den lille by Vang. Undervejs så vi klippeformationerne Løvehovederne. Efter en lille pause på Café Misty i Vang fortsatte turen ad stejle skovstier til øens mest dramatiske sprækkedal Jons kapel. Fra skovstien gik en lang trappe med 108 trin ned til havet og en næsten fritstående klippe.


Kort efter Jons kapel blev skovstierne erstattet af en lille asfalteret vej, som gik forbi de tidligere fiskerlejer Teglkås og Helligpeder. Dagens tur sluttede ad en grussti det sidste stykke ind til Hasle, hvor vi overnattede på vandrehjemmet Nordliv.


Dagens etape fra Sandvig til Hasle har sammen med etapen fra Gudhjem til Sandvig været turens højdepunkt. På disse dagsetaper har vi gået i Bornholms smukkeste naturområder med udsigt til øens største attraktioner. Har du ikke mod på at gå Bornholm rundt, kan netop disse to etaper anbefales. Det er også muligt at gå dele af dagsetaperne, fx Hammerknuden rundt på 7 km, som er en tur på 2-3 timer.



7. dag: Hasle til Rønne (ca. 10 km)

Turens sidste strækning af Bornholm rundt var en kort tur på 10 km, men det var en perfekt afslutning på en oplevelsesrig uge.


Dagens tur gik fra Silderøgerierne i Hasle ad en smuk skovsti langs kysten og fine badestrande. En kort strækning langs stranden blev afløst af noget der nærmest lignede et goldt månelandskab. Den menneskeskabte kyststrækning kaldes Kultippen, og er resultatet af affaldsprodukter fra kulgravning som blev hældt ud over de stejle skrænter. Videre på turen passerede vi Smaragdsøen, som har den smukkeste grønne farve og senere det idylliske Sorthat Odde.


Turens sidste stykke gik ad en fin og skyggefuld skovsti til Rønne og sluttede ad en gangsti til bådehavnen. Herfra fortsatte vi til Det lille hotel, hvor vi havde booket endnu en overnatning, inden turen gik hjem igen.


Efter et bad og lille hvil skulle jeg ud at nyde byens veganske muligheder. Jeg havde set frem til en vegansk is, men iscaféen Siku var desværre lukket og hos Svaneke Chokoladeri på Store Torv, havde de udsolgt af både den veganske is og milkshake. Skuffet blev jeg også ved Café Momo som var lukket søndag-tirsdag, så vegansk kage var heller ikke en mulighed. Vi nød dog en lækker frokost hos Café Gustav på store Torv, hvor jeg fik en vegansk burger. Senere nød jeg den smagfulde middagsret Allou Chana (kartofler og kikærter i krydret indisk sauce) på Selma’s home Cooking. En helt perfekt afslutning på en dejlig vandreferie med min mor.



1.032 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page