top of page
Forfatters billedeVEGGIEbyAnjaRathje

Bryllupsrejse med rygsæk i Skarvheimen

August 2014

I flere måneder havde Henrik og jeg planlagt vores vielse på det norske fjeld efterfulgt af en vandretur i Skarvheimen. Vi havde glædet os til at give hinanden vores ja, i de omgivelser vi hvert år elsker at holde ferie i.



Det er så yndigt at følges ad…

Den 25. august blev vi viet i de idylliske omgivelser på Harahorn i Grøndalen, 15 minutters kørsel fra Hemsedal. Harahorn er en smuk kongsgård beliggende 1100 m.o.h. med egen lille stavkirke, gildesal og over 20 charmerende hytter i forskellige størrelser - alt sammen restaureret med respekt for den oprindelige norske byggestil og kultur.


Til vielsen var der blot os to, sognepræsten Allan Madsen samt fotografen Rasmus Werner fra Adrenalin Media i Hemsedal og hans medhjælper som vidner.



Efter vielsen fortsatte turen til Flåm, som ligger for enden af Sognefjorden og Aurlandsfjorden. Vi parkerede bilen og fortsatte i tog, ad den 20 km lange Flåmsbanen. Den ikoniske jernbane er Norges smukkeste, og en af de stejleste jernbaner i Europa med en stigning på 5,5 % på tre fjerdele af turen. Imponerende ingeniørkunst transporterede os langs de stejle fjeldsider og igennem 20 tunneller. Undervejs var der spektakulære udsigter til grønne dale, snebeklædte fjeldtoppe, brusende elve og fossende vandfald. Endestation var Myrdal, som ligger 867 m.o.h.


Har du tid, kan togturen med Flåmsbanen erstattes af en dagsetape med vandrestøvlerne på eller på mountainbike. Det kræver dog en god fysisk form at klare de 865 højdemeter og 21 hårnålesving opad fjeldsiden. Pga. de mange højdemeter foretrækker de fleste derfor at tage turen den modsatte vej fra Haugastøl til Flåm.


Dette år havde vi valgt luksusudgaven for en vandretur i fjeldet. Vi havde valgt at gå med let oppakning og overnatte på Den Norske Turistforenings (DNT) hytter. Vi prioriterer generelt privatlivet og tosomheden på vores vandreture, og derfor blev vi slemt skuffede, da der ikke var ledige to personer værelser på flere af hytterne. I dag er det dog muligt at booke værelser hjemmefra, således man kan undgå overnatning i fælles sovesale.


I Myrdal havde vi booket et værelse for natten på den private turisthytte Myrdal Fjellstove, inden vandreturen for alvor kunne begynde næste dag.

Vi havde planlagt en femdagstur ad Rallarvegen fra Myrdal til Hallingskeid og Finse, hvorfra vi fortsatte videre til Geiterygghytta og Østerbø, for til sidst at slutte turen igennem Aurlandsdalen til Vassbygdi.


Bryllupsrejse med rygsæk i Skarvheimen

1. dag: Myrdal – Hallingskeid (17 km)

En nem dagstur ad Rallarvegen, som følger Bergensbanen i højfjeldet. Undervejs var der fin udsigt til smukke fjeldpartier og brusende elve med krystalklart vand.


Rallarvegen er en vandre- og cykelsti, der oprindeligt blev anlagt som en transportvej for materialer i forbindelse med bygningen af Bergensbanen i 1895-1909. Vejen er 80 km lang og går fra Flåm til Myrdal og videre over Finse til Haugastøl.


Vi overnattede på DNTs Hallingskeid Turisthytte, hvor Rallarvegen går lige forbi. Hytten er selvbetjent og har åbent hele året.



2. dag: Hallingskeid - Finse (19 km)

Vi fortsatte turen ad Rallarvegen frem til Finse, med en lille pause og forfriskning på caféen Fagernut, som ligger 1340 m.o.h. og er Rallarvegens højeste punkt.


Vi havde set frem til at overnatte på DNTs Finsehytta, men vi blev desværre meget skuffede, da der ikke var flere ledige to personers værelser. Der var enkelte ledige senge i sovesal – men ikke det vi ønskede på vores bryllupsrejse.


I Finse ligger også hotellet Finse 1222. Her gik vi hen for at undersøge muligheden for overnatning. De havde et ledigt værelse til 2200 norske kroner (i dag 2700 norske kroner), hvilket vi efter lidt overvejelse takkede ja til.


Selvom prisen umiddelbart lyder høj, fortryder vi ikke vores beslutning. Finse 1222 har været en minderig oplevelse, og et hotel vi helt sikkert gerne vender tilbage til. Inkluderet i prisen for overnatning, var en tre retters gourmet middag samt stor morgenmadsbuffet, hvor det var muligt at smøre en frokostmadpakke fra.



3. dag: Finse – Geiterygghytta (15 km)

En fin dagstur i nyt og anderledes smukt terræn - højfjeldet som vi kender det med variation af landskabet. Vi gik gennem stenmark forbi Klemsbu og videre ned ad fjeldet til Geiteryggvatnet, som vi fulgte frem til DNTs Geiterygghytta.


Efter en lang dag, så vi frem til overnatning på Geiterygghytta. Desværre var alt endnu engang optaget, og der var kun ledige pladser i fælles sovesal.


Vi overvejede at fortsætte turen til næste hytte Steinbergdalshytta, men valgte alligevel at blive. Heldigvis for os, da vi næste dag erfarede, at hytten var lukket. Steinbergdalshytta er genåbnet i 2019, og det er nu muligt at overnatte på stedet.



4. dag: Geiterygghytta – Østerbø (20 km)

Vi stod tidligt op og gik fra Geiterygghytta kl. 6.00. Vi fulgte stien mod Steinbergdalshytta og videre gennem Stemmerdalen, som nogle steder gik ad lidt stejle fjeldpartier. Turen sluttede gennem frodig birkeskov frem til Østerbø.


Igen var der ingen ledige værelser på DNTs Aurlandsdalen Turisthytte i Østerbø. Vi var dog heldige at kunne leje en lille campinghytte, der lå i forbindelse med turisthytten.



5. dag: Østerbø – Vassbygdi (20 km)

Sidste dag var en smuk tur igennem Aurlandsdalen, Norges Grand Canyon, som repræsenterer noget af det smukkeste og mest storslåede i norsk natur. På den ca. 20 km lange vandrerute fra Østerbø til Vassbygdi så vi flot og frodig natur, stejle fjelde og brusende elve.


Der er to mulige ruter at gå. Den oprindelige rute ad Bjønnstigen, som er en højtliggende og mere luftig rute, med storslåede og spektakulære udsigter over Aurlandsdalen. Eller en lettere og mindre udfordrende rute via elven Vetlavatnet, hvor der også er mange flotte udsigter. Henrik og jeg valgte at gå den højtliggende rute via Bjønnstigen.



Turen gennem Aurlandsdalen var en flot afslutning på en begivenhedsrig og uforglemmelig sommer i Norges fantastiske fjeld.


Fra Vassbygdi tog vi bussen tilbage til Flåm, hvor vi havde parkeret bilen 6 dage tidligere.

321 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page