Sommeren 2022
Siden mødet med det norske fjeld tilbage i 2012, har jeg nydt hver eneste dag med vandrestøvlerne på. Jeg nyder friluftslivet sammen med min mand Henrik, men sætter også stor pris på at tage på tur alene. Her slippes hverdagens stress og jag for en stund, og hverdagens hamsterhjul skiftes ud med vandrestøvler, rygsæk og masser af oplevelser for krop og sjæl.
Jeg værdsætter de korte mikroeventyr i weekenderne hjemme i Danmark og ser altid frem til sommerferierne i det norske fjeld. På fjeldet mærker jeg det simple i livet ved kun at skulle forholde mig til at gå, spise og sove. Vandreturene er en stor kontrast til hverdagen, og det er altid vemodigt når turen slutter.
Tilbage i 2021 besluttede jeg at gå en længere vandretur på egen hånd, og valget faldt på Danmark på langs - en tre ugers vandretur fra Padborg til Skagen.
Det var en fantastisk oplevelse at være afsted i længere tid, og derfor besluttede jeg hurtigt at nye udfordringer skulle prøves. Denne gang faldt valget på Danmark på tværs - knap seks ugers vandring gennem Danmarkshistoriens fodspor og vores lands smukke natur. Jeg gik gennem de danske landskaber med alt fra kyster til ådale, skove og bakker samt klinter og klipper.
Fredag den 20. maj 2022 startede jeg min vandretur Danmark på tværs.
Turen startede ved Blåvandshuk, hvorfra jeg gik til Kolding og Middelfart, og herfra videre til Odense. Herefter gik turen videre til Det Sydfynske Øhav, Lolland og Møn. Turen fortsatte til Køge, Roskilde og Dragør for til sidst at gå Bornholm rundt.
40 dages vandring, gennem Danmarks smukke natur, deles gennem billeder og korte dagsbeskrivelser.
Pakkeliste
Rygsækkens totale vægt: 17,5 kg + 1,5 liter væske.
Fjällräven rygsæk (Kajka 75 Women’s)
Telt (Nordisk Telemark 2LW)
Liggeunderlag (Thermarest Neoair Uberlite)
Sovepose (Mountain Equipment Helium 400 Women’s)
Lagenpose
Hovedpude
Sko (Altra Lone Peak)
Et par bukser
Et par shorts
1 top
1 t-shirt
1 tynd langærmet bluse
1 kraftig langærmet bluse
1 tynd fleece
1 sæt uldundertøj
Trusser og 2 sports bh’er, 3 par strømper
Cap, hue og tynde handsker samt hårbånd
Regntøj og gaiters
Håndklæde, lommetørklæder, toiletgrej og toiletpapir
Mad til 7-12 dage
Jetboil MiniMo + ske
Mobil, powerbank, hovedtelefoner og solbriller
Nødhjælpskasse inkl. vabelplaster
Jeg pakkede proviant til turens 40 dage + 2 ekstra dage, og fik leveret nye forsyninger undervejs på turen. Jeg medbragte mad, til 7-12 dage, i rygsækken.
Dagskost
Morgenmad:
Havregryn, nødder og tørret frugt tilsat Ecomil Instant Mandel – spises rå med koldt vand eller kogt til grød.
Frokost:
Knækbrød med peanutbutter og marmelade.
Aftensmad:
Variation af frysetørrede middagsretter fra Lyo Food, Real Turmat, Adventure Food, Travellunch, Trek’N Eat og Blå Band.
Snacks til dagen:
35 g blandede nødder, peanuts og tørret frugt.
40 g PurePower Chews.
75 g chokolade.
Væske:
1,5 liter vand.
Hydro Tabs.
Herudover evt. tilkøb af is og cola undervejs.
1. dag: Blåvands Huk til Oksbøl - 26,45 km.
Jeg sidder i Cali’en sammen med min mand, Henrik - træt og tilpas efter en ganske fin start på årets vandretur.
Henrik kørte mig til Blåvandshuk i morges, og kl. 11.00 startede dagens etape i vandkanten ved Blåvandshuk - Danmarks vestligste punkt.
Turen gik i Horns Bjerge til Blåvandshuk Fyr, som ligger 18 meter over havets overflade.
Jeg gik de 39 meter og 170 trappetrin til toppen af fyret, hvorfra der var en flot udsigt til Vejers Strand i nord, Kallesmærsk Hede i øst og Blåvand Strand i sydøst.
Turen fortsatte ad fine hvide sandstrande til Tirpitz-stillingen. En forsvarsstilling, fra anden verdenskrig, der ligger skjult i klitlandskadet.
Den gamle kanonstilling ligger, som en kolos i sandet, og gemmer på historier fra Atlantvolden – Hitlers enorme bunkers-projekt langs Nordsøens kyster.
Jeg havde aftalt at mødes med Henrik, så vi sammen kunne gå på opdagelse i Tirpitz-bunkeren.
Inden dagens etape fortsatte, spiste vi frokost i Tirpitz Café. Jeg fik et lækkert stykke smørrebrød med langstidsbagt selleri, svampetapenade og syltede hvide asparges.
Turen fortsatte gennem Oksby og Bordrup Klitplantage, og videre ud over engene ved Ho Bugt hvor der er et rigt fugle- og dyreliv.
Herefter forlod jeg ruten for at gå videre til Oksbøl, hvor jeg passerede Ål Kirke hvis ældste dele stammer fra 1100-tallet.
Jeg gik de sidste par kilometer til Camp West Camping, hvor jeg skal overnatte sammen med Henrik.
Nu sidder vi i Cali’en og slapper af.
Livet er herligt!
2. dag: Oksbøl til Karlsgårde - 32,70 km.
Efter morgenmaden kørte Henrik mig tilbage til det sted, hvor jeg forlod Kyst til Kyst Stien i går. Første del af dagens etape gik primært på asfalt- og grusveje.
Jeg passerede Janderup Ladeplads, der har været et helt centralt handelssted for den gamle købstad Varde. De store skibe fra udlandet kom ind med varer, men kunne ikke komme længere op ad åen. Derfor blev varerne lastet over i små pramme, som blev trukket eller roet ind til Varde by.
Dagens etape fortsatte videre forbi Janderup Kirke, som kan føres tilbage til 1200-tallet. Det siges at være den rigeste dekorerede kirke i Vestjylland. Janderup Kirke var desværre aflåst, og jeg havde derfor ikke mulighed for at se de omtalte kalkmalerier.
Efter endnu en strækning på asfalt- og grusveje fortsatte dagens etape langs Varde Å til Varde by. Her passerede jeg Vardehus Slotsbanke, der er et levn efter kongeborgen, Vardehus. Det var oprindelig en gård, men omkring år 1300 blev den flyttet syd for byen og befæstet. Stridigheder mellem lokale bønner og lensmanden, første i 1439 til at bønnerne stormede og ødelagde borgen. Da de efterfølgende forsøgte at gemme sig i Varde by, reagerede Rigsrådet ved at brænde byen ned til grunden. Vardehus blev aldrig genopført, men udsigten fra voldstedet mod syd giver i dag et indtryk af det område, der omkransede det engang imponerende anlæg.
Dagens tur fortsatte videre langs Varde Å og gennem engområdet Kongens Kær, hvor åens naturlige slyngninger er blevet genskabt. En fin afslutning på dagens etape langs åen, forbi heder og plantager frem til Karlsgårde.
I Karlsgårde mødte jeg Henrik, og vi er sammen kørt tilbage til Camp West Camping, hvor vi igen skal overnatte.
Nu sidder vi i Cali’en og spiser aftensmad.
Livet er herligt!
3. dag: Karlsgårde til Holme Å Camping - 33,30 km.
Efter morgenmaden kørte Henrik mig tilbage til det sted i Karlsgårde, hvor jeg forlod Kyst til Kyst Stien i går.
Dagens etape gik forbi Karlsgårdeværket, som er et vandkraftværk fra starten af 1900-tallet. Det blev bygget for at producere vekselstrøm og dermed øge udviklingen i et tyndt befolket område. Søen er kunstig skabt for at sikre vandmængden til værket. Vandet til søen kom via to gravede kanaler – Holme kanal og Ansager kanal.
Værket er ikke længere i brug, men er vidnesbyrd om en svunden tid, hvor strømforbruget var lille i Danmark.
Dagens tur fortsatte videre langs Karlsgårde Sø til Tambours Have – en lille oase midt i det vestjyske landskab. Skræddermester Gerhard Taambour anlagde den 25.000 m2 store have i
1939. Haven er hans livsværk og rummer bl.a. et stort nyt orangeri, en japansk have og medicinhave. Efter Tambours død i 1978, overtog kommunen haven.
Efter et besøg og et kort hvil i Tambours Have, tog jeg afsked med Henrik.
Jeg fortsatte videre på asfaltveje gennem byen Øse og forbi Hostrup Stemmeværk.
Herefter forbi Abild Hede og videre til Tofterup.
Fra Tofterup til Hovborg er ådalen fredet. Her gik jeg i frodige enge, med kig til åens naturlige slyngninger. Jeg fortsatte langs Baldersbæk Plantage forbi Treherredstenen.
Turen fortsatte videre ad stier langs åen frem til Holme Å Camping, hvor jeg skal overnatte.
Nu ligger jeg i teltet og slapper af - så jeg kan være klar til, endnu en dag med vandrestøvlerne på, i morgen.
Livet er herligt!
4. dag: Holme Å Camping til Vejen - 38,55 km.
Første nat i telt. Jeg vågnede tidligt i morges til skøn fuglekvidder. Efter den obligatoriske havregrød til morgenmad, startede dagens etape kl. 6.30.
Jeg fortsatte gennem ådalen ved Holme Å mellem Hostrup og Bække. Jeg passerede Hjortebjerg Plantage, hvorefter jeg kom til et smukt kuperet hedeområde ved Ravnhøj Plantage. Herefter gennem engene, forbi Gispel Mose, hvor Holme Å udspringer.
Jeg forlod Kyst til Kyst Stien, for at forsætte videre på Hærvejen.
Jeg passerede Klebæk Høje, som består af to kuplede gravhøje fra bronzealderen, en 45 meter lang skibssætning og en runesten fra vikingetiden. På tværs af monumentet løber et vognkørselsspor fra middelalderen, der repræsenterer en lille del af Hærvejen.
Jeg kom forbi Bække Kirke, som er en 800 år gammel romansk kirke. Foran kirken står der en runesten, som blev fundet i kirkegårdsdiget i 1807. Stenen er dateret til 925, men man ved ikke hvor den oprindeligt har stået.
Jeg gik videre på Hærvejen - et velkendt stræk fra sidste års tur Danmark på langs. Godt 10 lange og kedelige kilometer på cykelsti og landevej til stationsbyen Vejen. Heldigvis har jeg endnu ingen smertefulde vabler, som jeg måtte strides med sidste år.
Teltet er slået op på Vejen Idrætscenter, hvor jeg skal overnatte.
Inden længe skal jeg lave aftensmad og herefter står den på afslapning, så jeg kan være klar til en ny dag i morgen. Ser desværre ud til at blive en våd en af slagsen.
Livet er herligt!
5. dag: Vejen til Eltang - 41,75 km.
Det har regnet meget i nat og det har været svært at sove. Erfaring og et lille tip - slå ikke dit telt op ved en gadelygte.
Jeg stod tidligt op, pakkede teltet sammen og spiste morgenmad. Herefter startede dagens etape.
Jeg forlod Hærvejen for nu at fortsætte på Pilgrimsruten til fjordbyen Kolding.
Jeg gik overvejende på asfaltveje, og passerede byen Store Andst. Herefter gik jeg videre til Dollerup, hvor Lunderskovs mest markante udsigtspunkt ligger - Sortebjerg.
Det siges, at der i gammel tid har ligget en røverborg, og at stedet har været brugt som galgebakke.
Efter 25 kilometer forlod jeg landevejen, i byen Harte, til fordel for en fin natursti langs Kolding Å. Jeg passerede Danmarks første store vandkraftværk, Harteværket, og fulgte herefter Kolding Ådal ind til den gamle købstad Kolding.
Jeg besøgte Sankt Nicolai Kirke, som er Koldings ældste kirke og kan dateres tilbage til omkring år 1250. Et flot kirkerum med smukke vinduer, malet af professor Kræsten Iversen i 1945-1950. De tidligere vinduer blev ødelagt ved en bombesprængning på rådhuset i marts 1945.
Jeg gik forbi byens Rådhus, hvor den nuværende bygning hovedsagelig er fra en større renovering i 1924.
Jeg fortsatte forbi Slotsbanken, med byens varetegn Kongeslottet Koldingshus, som blev grundlagt i midten af 1200-tallet.
Koldinghus brændte i 1808 og Statsbankerotten i 1813 udelukkede en umiddelbar genopbygning. Efter en langvarig og omfattende renovering stod Koldingshus atter med sine fire fløje under tag i 1994.
Turen fortsatte til Kolding Fjord, og videre gennem Nørre Bjert til Eltang. Her overnatter jeg i Sarah og Ralfs have.
Jeg har nydt min aftensmad foran brændeovnen i deres have og nu slapper jeg af i teltet.
Livet er herligt!
6. dag: Eltang til Båringskov Camping - 38,55 km.
Jeg stod tidligt op i morges, pakkede teltet sammen og tog afsked med Sarah og Ralf, hvorefter dagens etape gik mod Fyn.
Dagen startede hvor jeg slap i går - igen mange kilometer på landevej, hvor jeg bl.a. passerede byen Skærbæk.
Jeg gik over Den Gamle Lillebæltsbro, som blev opført tilbage i 1935. Det var den første faste forbindelse mellem Jylland og de store danske øer.
Herefter gik jeg en kort strækning gennem Naturparken Hindsgavl Dyrehave, for derefter at følge Lillebæltsstien ind til Middelfart by.
Jeg passerede Sankt Nicolai Kirke, som er navngivet efter søfartens helgen, Sankt Nikolaus. Kirken er bygget i 1200-tallet med romanske aner.
Efter indkøb af friske jordbær og en kold cola fortsatte dagens tur på Banestien gennem Staurby Skov og videre mod Vejlby. Herefter fortsatte jeg på landevejen til Vejlby Fed.
Efter en sen frokostpause på Vejlby Fed Strand fortsatte dagens etape langs stranden, forbi det rige fugleliv ved Båring Vig og videre til Båringskov Camping, hvor jeg overnatter.
Her til aften har jeg haft hyggeligt besøg af min fætter og hans kæreste - utrolig dejligt med lidt selskab på turen.
Livet er herligt!
7. dag: Båringskov Camping til Villestofte - 38,90 km.
Jeg vågnede op til en regnfuld morgen, og blev liggende lidt længere i teltet. Heldigvis stilnede regnen af, og jeg fik teltet pakket sammen i tørvejr.
Efter morgenmaden var jeg klar til at gå kl. 8.00.
Dagens etape har igen været overvejende på landevej. Jeg gik gennem Båring og videre til den lille landsby Asperup, for at forsætte på Den Nordvestfynske Skulptursti.
Stien, som er 300 meter lang, ligger på den nedlagte Nordvestfynske Jernbane, som kørte i perioden 1911-1966.
Herefter fortsatte dagens tur forbi Padesø Kirke, som ligger smukt på en bakketop langs landevejen.
Efter endnu en lang strækning på landevej passerede jeg Langesø Kapel, som ligger i smukke omgivelser i skoven foran Langesø. Kapellet er en af Fyns mest populære bryllupskirker. Ved siden af kapellet ligger den tidligere stald til kirkegængernes heste – i dag er det graverhus og mødelokaler.
Jeg gik videre langs Langesø, hvorfra der var udsigt til Langesø Slot.
Herefter fortsatte turen videre med Langesøstien gennem Sjormarken og Holeskov. Jeg fortsatte videre forbi byen Korup til Villestofte, hvor jeg overnatter i Louise og hendes families baghave.
Nu ligger jeg i teltet, og slapper af, og lytter til blæsten udenfor.
Alt er godt - Livet er herligt!
8. dag: Villestofte til Bellinge - 26,50 km.
Jeg blev vækket tidligt i morges af hanegal og valgte at stå op, så jeg kunne komme i gang med dagens etape. Vejret var fint. Jeg pakkede teltet sammen og spiste morgenmad, hvorefter jeg gik mod Odense.
Jeg startede på Rydsåstien og derefter gennem den smukke Stavids Ådal, der ligger i en bred tunneldal skabt under sidste istid.
Jeg havde set frem til at besøge Odense - en af Danmarks ældste byer.
Jeg passerede Kongens Have og Odense Domkirke (Skt. Knuds Kirke), som rummer fire kongegrave.
Jeg fortsatte i H. C. Andersens fodspor, rundt i den historiske bydel, forbi hans barndomshjem og Eventyrhaven.
Herefter tog jeg et hvil på pilgrimsbænken, under pilgrimstræet, ved Odense Å.
Jeg fortsatte gennem Munkemose Park og forbi Odense Åfart ved fisketrappen ”Staabyes Stryg” i Odense Å.
På et splitsekund åbnede himlens sluser sig - og jeg blev badet i vand. Efter skift af strømper, fortsatte turen langs Odense Å.
Jeg gik i silende regn på Kærlighedsstien, langs stejle og skovbevoksede skrænter tæt på Odense Å. Langs stien passerede jeg Mariekilden, hvorfra H. C. Andersen har hentet det ‘hellige’ vand.
Jeg passerede Dalum Kirke, som ligger nær åens vestbred. Herefter gik jeg forbi Dalum Kloster, som er et gammelt benediktinernonnekloster fra år 1200. I 1937 var der 40 nonner på klosteret. Klosteret bruges i dag til retræteophold.
Jeg fortsatte videre til Bellinge, hvor jeg sluttede dagens etape ved byens kirke.
I Bellinge mødte jeg Henrik, og vi er sammen kørt tilbage til Odense, for at overnatte på DCU-Odense City Camp.
Nu slapper vi af i Cali’en.
Livet er herligt!
9. dag: Bellinge til Svanninge Bakker - 43,70 km.
Efter en god nats søvn kørte Henrik mig tilbage til Bellinge Kirke, hvor dagens etape startede i morges kl. 8.00.
Det har været en blæsende dag med mange kilometer på asfaltveje.
Jeg passerede mange små landsbyer på min vej, bl.a. Langsted, hvor jeg tog et kort hvil ved Gadekæret.
Efter ca. 30 kilometer på asfaltveje, fortsatte dagens etape på Øhavsstien.
Asfaltvejene blev erstattet af en marksti, som førte mig til Trebjerg – Fyns tredjehøjeste bjerg, som ligger 128 meter over havets overflade. Fra Trebjerg, var der en flot udsigt over landskabet og øerne i Helnæsbugten.
Jeg tog en kort afstikker fra ruten, for at se Trente Mølle, en vandmølle fra 1632. Jeg gik forbi Sct. Olufs Kilde, som efter sigende skulle have helbredende kraft.
Trente Vindmølle blev bygget i 1872 og er privat ejet. Skuespiller Preben Kaas ejede møllen i perioden 1972-1980, og i 1976 lånte Gasolin stedet og udgav efterfølgende albummet Gas 6 – Efter endnu en dag.
Jeg gik retur til Øhavsstien, gennem landsbyen Østrup, hvor Fyns ældste beboede hus ligger. Herregården Østrupgård er bygget tilbage i 1300-tallet, og er et af de få bevarede borghuse i Danmark.
Dagens etape sluttede gennem storslået natur i Svanninge Bakker. Det bakkede morænelandskab, der også kaldes De Fynske Alper, har et utroligt rigt dyre- og planteliv.
Efter 42 kilometer føltes bakkerne som det norske fjeld.
Henrik mødte mig i Svanninge Bakker, og sammen er vi kørt til Faaborg Camping, hvor vi skal overnatte.
Nu slappes der af i Cali’en, og jeg vil nyde den sidste aften - inden jeg igen skal sove i telt.
Livet er herligt!
10. dag: Svanninge Bakker til Syltemae Camping - 27,45 km.
Efter morgenmaden kørte Henrik mig tilbage til det sted, hvor jeg forlod Øhavsstien i går.
Dagens etape startede i Svanninge Bjerges let kuperede terræn. Jeg gik til Lerbjerg, der med sine 126 meter over havet er Fyns fjerde højeste punkt.
Herefter gik turen forbi Diernæs hospital. En gammel kampestensbygning med højt stråtag og to skorstene, der i dag anvendes til privat beboelse. Hospitalet er fra 1786, og hørte oprindeligt under Hovedgården Holstenshuus. Der var ikke tale om et hospital, som vi kender det i dag - men et fattighus og aftægtsbolig til sognets fattigste folk.
Turen fortsatte forbi Diernæs Kirke og Finstrup Kirkeruin. Videre langs det enorme stengærde, der oprindeligt omgav Gammel Dyrehave ved Holstenshuus.
Jeg mødte Henrik ved Holstenshuus, og sammen gik vi en tur i den smukke park, der er anlagt som rokokohave i 1753.
Jeg tog afsked med Henrik, og fortsatte videre gennem Enemærket, en skov der var eget af Holstenshuus.
Herefter fortsatte jeg videre øst om Enemærket, forbi Herregårdsholmen - resterne af en borg.
Dagens etape fortsatte videre langs Nakkebølle Fjord til Fjællebroen, der blev anlagt i 1764 af Rødkilde Hovedgårds ejer. I midten af 1800-tallet udviklede stedet sig til en lille havneby, hvorfra man levede af fiskeri, søfart, skibsbyggeri og rederivirksomhed.
Fjællebroen blev anvendt som udskibningssted for tømmer fra de nærliggende skove. Stedet havde egen sejlskibsflåde, toldsted, motorfabrik, bådebyggeri, kro og bageri.
Herefter gik turen langs vandet, hvor der var udsigt til De Sydfynske Øer.
Dagen sluttede gennem Præstens Skov, frem til Syltemae Camping hvor jeg skal overnatte.
Dagen er afsluttet med hyggeligt besøg af min fætter Martin.
Livet er herligt!
11. dag: Syltemae Camping - Svendborgsund Camping 38,20 km.
Kl. 8.00 i morges var jeg klar til dagens etape, som startede gennem det varierende terræn i Syltemae Ådal. Stedet er markant med sine stejle skråninger og med åen der snor sig i dalen. Landskabet i Ådalen, er dannet af is og smeltevand, og flere steder springer der kilder op.
Fuglesang i Syltamae Ådal.
Syltemae Ådal.
Jeg fortsatte til Vester Skerninge. Her passerede jeg byens kro, der siden 1772 har været et samlingssted for de mange der kom forbi hovedvejen for at få et måltid mad. I dag er det fortsat et populært spisested, og folk kommer fra både nær og fjern.
Jeg fortsatte forbi Vester Skerninge Kirke, som er en traditionel dansk landsbykirke hvis historie kan føres tilbage til 1200-tallet.
Dagens etape fortsatte gennem Kohaveskoven og Egebjerg Bakker.
Herefter videre til Egebjerg Mølle, der i dag er et formidlingscenter med udstillinger og fortællinger om det karakteristiske sydfynske istids- og kulturlandskab.
Efter besøg i Egebjerg Mølle Naturrum og en enestående udsigt over Øhavet fortsatte jeg videre gennem Løvehave Skoven, forbi Hvidkilde Avlsbygninger og den flotte Hvidkilde Hovedgård, som i dag er Fyns tredje største gods.
Jeg gik videre forbi Hvidkilde Sø, over åsen ved Egense og ad den gamle jernbane ind mod Svendborg.
I en lille slugt kom jeg forbi Kogtved Vandmølle, hvorefter turen fortsatte langs vandet frem til Sankt Jørgens Kirke og Svendborgsundbroen.
Jeg tog en afstikker til Svendborg - en smuk, gammel købstads by med atmosfære.
Dagens etape sluttede over Svendborgsundbroen til Tåsinge. Jeg gik gennem den gamle færgeby Vindeby og naturområdet Skansen, for at slutte ved Svendborgsund Camping, hvor jeg skal overnatte.
Nu sidder jeg og slapper af og planlægger morgendagens tur.
Livet er herligt!
12. dag: Svendborgsund Camping til Færgegårdens Camping 45,75 km.
Kl. 8.00 i morges forlod jeg den hyggelige Svendborgsund Camping.
Dagens etape gik gennem Bregninge Skov og videre ad Pilekrogen mod skipperbyen Troense. Byen er især kendt for sit skibsbyggeri i perioden 1760-1900.
Jeg tog en afstikker til Valdemars Slot, der er opført i perioden 1639-1644.
Herefter gik jeg gennem Nørreskov og nød udsigten til Lunkebugten.
Turen fortsatte videre til Lundby – en af Tåsinges ældste byer. Jeg tog en afstikker til Landet Kirkegård, for at se Elvira Madigan og Sixten Sparre gravsted. Det elskende par gik i døden sammen den 18. juli 1889, fordi tiden og omstændighederne umuliggjorde deres forhold.
Retur til Øhavsstien og videre langs Lunkebugten med udsyn til fugleliv i de vidstrakte sand- og mudderflader.
Jeg fortsatte videre til landsbyen Vemmenæs, og herfra videre over Siødæmningen og Langelandsbroen til Rudkøbing - Langelands største by.
Jeg fortsatte til Rudkøbing Havn, hvor jeg mødte min mor og stedfar Ole. Efter et hvil, gik min mor og jeg en tur i den gamle købstad. Byen er hyggelig med sine mange krogede brostensbelagte gader, flotte købmandsgårde og små byhuse.
Jeg var klar på, at gå lidt længere end planlagt, og min mor gjorde mig selskab på dagens sidste strækning.
Vi forlod Rudkøbing og gik langs stranden - forbi Strandhuse. Videre gennem Rifbjerg, og herefter forbi gadekæret og den hvidkalkede kirke i Tullebølle.
Vi fortsatte videre med Kirkestien til Løkkeby, for at fortsætte til Færgegårdens Camping i Spodsbjerg, hvor vi skal overnatte.
Nu sidder vi i deres campingvogn og hygger os. Snart er det sengetid, så jeg er klar til en ny dag i morgen.
Livet er herligt!
13. dag: Færgegårdens Camping til Nakskov Fjord Camping - 21,45 km.
Kl. 8.00 i morges gik min mor og jeg til færgelejet i Spodsbjerg, for at sejle til Tårs på Lolland.
Færgedriften mellem Spodsbjerg og Tårs på Lolland har været i gang siden middelalderen. Dengang blev færgerne drevet frem med sejl eller årer, så sejlturen tog nogle timer. I dag kan det gøres på 45 minutter med Langelandslinjen.
Efter færgeoverfarten gik dagens etape, via Den Danske Klosterrute, fra Tårs Havn til Frederiksdal. Her besøgte vi Frederiksdal Kirsebærvins Vineri.
Vi blev inviteret indenfor - før åbningstid - og tilbudt smagsprøver på dansk vin i verdensklasse.
Efter en smagfuld oplevelse og bestilling af de lækre vine til hjemmelevering, gik vi forbi Frederiksdal Gods, som kan dateres tilbage til 1305.
Vi gik en kort tur i parken, inden turen fortsatte videre til Sandby Kirke, en teglstenskirke i senromansk stil fra 1200-tallet.
Efter en frokostpause fortsatte vi videre til Lindelse, hvor vi kunne nyde udsigten til de mange små øer og holme i Nakskov Fjord – bl.a. den langstrakte Vejlø og Slotø.
Dagens etape fortsatte videre, med en fin udsigt til Naturpark Nakskov Fjord - Danmarks ø-rigeste fjord.
Nakskov Fjord er et unikt vådområde, hvor vandfuglene er internationalt beskyttet i henhold til Ramsar-konventionen.
Turen fortsatte videre på Hellenæs-Stien og gennem Hellenæs Skov, for til sidst at slutte langs Nakskov Fjord til Hestehovedets Lystbådehavn og derfra videre til Nakskov Fjord Camping.
Efter afslapning i eftermiddags spiste vi en lækker middag på Restaurant Fjorden til aften. Jeg fik en salat til forret og en lækker svampebøf med dagens garniture og krydderdressing til hovedret.
Nu er vi tilbage på campingpladsen - slapper af og ser frem til en ny dag i morgen.
Livet er herligt!
14. dag: Nakskov Fjord Camping til Kragenæs Marina Lystcamp - 45,80 km.
Jeg har igen haft dejligt selskab af min mor, på noget af dagens etape.
Vi gik langs havnen, forbi pakhuse og videre gennem byens hyggelige stræder og gader til Sankt Nicolai Kirke og Axeltorv.
Turen fortsatte videre langs Indrefjorden til Halsted Å og slusen. Herefter videre til Avnede Kirke, med den karakteristiske tresidede korafslutning i øst.
Vi fortsatte forbi Halsted Kloster og besøgte Halsted Kirke, hvorefter turen gik forbi de store rhododendron i Halsted Dyrehave.
Turen fortsatte til den karakteristiske Vesterborg Kirke, med gulkalket facade med hvide detaljer. Her spiste vi frokost sammen, hvorefter jeg tog afsked med min mor og Ole.
Jeg fortsatte på museumsvejen ved Pederstrup, hvor gamle milesten er opstillet i vejkanten. Forbi Vesterborg Sø, der blev dannet som en tunneldal under sidste istid.
Videre gennem skoven Ludvigshave, hvor der ligger 20 oldtidshøje, som menes at være krigergrave fra vikingetiden.
Jeg besøgte Reventlow-Museet Pederstrup, en tidligere herregård hvor den store statsmand og reformator Christian Ditlev Frederik Reventlow (1748-1827) boede. Reventlow er beskrevet, som en af de mest betydningsfulde mænd, der har levet på Lolland-Falster. Han er bl.a. kendt som en af hovedmændene bag ophævelsen af stavnsbåndet.
Turen fortsatte til Kong Svends Høj, Danmarks næst længste jættestue og et af Lollands fornemste oldtidsminder.
Herefter videre gennem Torrig Skov og Klinkeskov til Dodekalitten – et syngende monument bestående af 12 mægtige stenstøtter.
Her nød jeg en stille pause med en fantastisk udsigt over Smålandshavet og til Kragenæs Havn.
Dagens tur sluttede til Kragenæs Marina Lystcamp, hvor jeg overnatter.
Efter en lang dag, er det endelig tid til at slappe af i teltet.
Livet er herligt!
15. dag: Kragenæs Marina Lystcamp til Askø Havn - 33,20 km.
Efter en god nats søvn forlod jeg Kragenæs Marina Lystcamp kl. 8.30.
Jeg gik langs havnen, gennem Klinkeskoven til Dodekalitten og nød udsigten endnu engang ud over Smålandshavet.
Herefter fortsatte jeg til Glentehøj, der rummer en velbevaret jættestue fra yngre stenalder. Jeg kravlede ind i Glentehøjs gravkammer, ad en 5 meter lang og mørk tunnel. En spændende oplevelse, hvor jeg kunne fornemme fortidens dybder.
Jeg fortsatte videre i Ravnsby Bakker, også kaldet Lollands Alper, til Ravnsborg Voldsted. Her opførte den holstenske greve Johan de Milde i 1330’erne en borg. Fra borgbankens top kunne jeg nyde en storslået udsigt over Smålandshavet.
Dagens etape fortsatte forbi Baunehøj - Lollands højeste punkt. Her spiste jeg frokost inden turen fortsatte til Birket Kirke, der med sin karakteristiske gule farve vidner om tilhørsforholdet til grevskabet Reventlow.
Jeg besøgte Blanshaven, hvor jeg tog et hvil, inden turen fortsatte videre til Reersnæs og forbi Svanevig.
Jeg fortsatte til havnebyen Bandholm, hvor Danmarks ældste badeanstalt ligger.
Bandholm er en port til Smålandshavet, og jeg sluttede dagen med et ø-hop til Askø. Efter 25 minutters sejlads kom jeg til den idylliske lille havnefront på Askø.
Teltet er sat op og roen har sænket sig. Jeg nyder en stille aften og det danske sommervejr.
Livet er herligt!
16. dag: Askø Havn til Maribo Sø Camping - 35,05 km (heraf 6 km byvandring).
Jeg stod tidligt op, da jeg ville gå Askø rundt - inden jeg skulle med færgen retur til Bandholm.
Jeg havde set frem til at se øen, der er kendt for sit fugleliv i særklasse. Der er bl.a. en tæt bestand af Danmarks nationalfugl knopsvanen.
Jeg gik ud til Østerhoved, hvor jeg nød en fredfyldt morgen. Desværre var jeg ikke heldig at se sæler eller marsvin.
Jeg fortsatte forbi landsbyens gadekær, hvor jeg blev budt velkommen af grønne frøers kvækkesang.
Herefter forbi øens charmerende lille kirke, som blev bygget i 1400-1500 tallet. I kirketårnet har man set ynglende tårnfalke, men jeg var ikke så heldig at se nogle.
Jeg fortsatte over den 700 meter lange dæmning til Lilleø, hvor Claus Meyer fremstiller brændevin, æblemost og øl. Her gik jeg en tur gennem øens frugtplantager, og forestillede mig hvor smukt her var for tre uger siden, hvor frugttræerne blomstrede.
Jeg gik retur til Askø, pakkede teltet sammen og tog færgen tilbage til Bandholm.
Dagens etape fortsatte forbi Knuthenborg, gennem Merrit Skov og videre forbi Safariparken, for at fortsætte ad Hunse Å og langs Nørresø frem til Maribo Sø Camping.
Jeg har nydt eftermiddagen i den fredelige købstadsby, hvor gader fra middelalderen er bevaret.
Jeg besøgte Maribo Domkirke, som regnes for én af de arkitektonisk smukkeste kirkebygninger i Danmark. Efterfølgende så jeg kongedatteren Leonora Christinas gravsten og krypten hvor hun har ligget begravet.
Jeg gik forbi byens gamle rådhus der blev opført i 1857 og digterpræsten Kaj Munks mindesten, som ligger hvor hans barndomshjem lå. Videre forbi Lollandspigen, som står omgivet af lave vandstråler - et symbol på markernes voksende korn.
Nu er jeg tilbage på Maribo Sø Camping og nyder en dejlig sommeraften.
Livet er herligt!
17. dag: Maribosøerne rundt 36,95 km.
Jeg har nydt en flot sommerdag i Maribo – Lollands perle.
Dagen startede i Maribo Domkirke, hvor jeg deltog i en stemningsfuld og højtidelig højmesse, i anledningen af Pinsen.
Efter en let frokost gik jeg en smuk tur i Naturpark Maribosøerne - et enestående fredet naturområde.
Ruten ‘I havørnens land’ førte mig rundt om Søndersø og Røgbølle Sø.
Søndersø er Lollands største sø og Danmarks 8. største. Røgbølle Sø er Maribosøernes næststørste sø.
På dagens knap 37 kilometer lange vandretur var der kig til smukke herregårdslandsskaber med et rigt plante- og dyreliv. Jeg var heldig at se grågæs, taffelænder, og lappedykkere - men også den imponerende havørn. Herudover hørte jeg rørdrummen og nattergalens trillende toner. På min vej, så jeg også en stor hugorm, der lå og solede sig i grøftekanten.
Jeg gik forbi Sankt Birgitta Klosteret ”Habitaculum Mariae”, hvor syv katolske nonner lever i dag. Det nye kloster blev etableret i 2006 og ligger kun 10 minutters gang fra ruinerne af det gamle nonnekloster og den oprindelige klosterkirke, som nu er Maribo Domkirke.
Jeg passerede også Engestofte Kirke og Engestofte Gods, hvor jeg desværre kom en dag for sent til deltagelse i Madens Folkemøde.
På min vej retur til Maribo Sø Camping passerede jeg Søholt Gods og Frilandsmuseet - De gamle Huse.
Nu ligger jeg i teltet og slapper af, og lader op til morgendagens etape.
Jeg håber ikke, at der kommer alt for meget regn.
Livet er herligt!
18. dag: Maribo Sø Camping til Guldborg Camping - 32,45 km.
Jeg stod tidligt op og fik teltet pakket sammen i tørvejr. Efter morgenmaden forlod jeg Maribo Sø Camping kl. 7.00 i silende regn.
Dagens etape har primært været på asfaltveje, og første stop var i byen Hunseby. Her besøgte jeg byens kirke, hvor første juleaftensgudstjeneste blev afholdt i Danmark tilbage i 1851.
Turen fortsatte videre til den gamle købstad og stationsby Sakskøbing, der ligger smukt i bunden af Sakskøbing Fjord. Jeg passerede byens kirke, og gik herefter gennem en mennesketom gågade. Jeg tog en afstikker fra ruten, for at se det smilende vandtårn, som byen er kendt for.
Vejret var klaret op, og min medbragte frokost blev nydt på en bænk ved det hyggelige havnemiljø.
Jeg fortsatte videre ad landeveje, for til sidst at slutte dagens etape gennem Guldborg Storskov og Hildesvig Skov frem til den lille havneby Guldborg, som ligger i den nordlige ende af Guldborgsund.
Jeg har booket en overnatning, i en lille hytte på Guldborg Camping.
Campingpladsen er beliggende i en gammel æbleplantage – en grøn oase, der er omgivet af skov og natur samt den dejligste fuglesang.
Nu sidder jeg og slapper af, nyder stilheden og nuet.
Jeg fyldes af taknemmelig over de mange oplevelser, jeg får med på min vej gennem vores smukke land.
Livet er herligt!
19. dag: Guldborg Camping til Ore Strand Camping - 33,55 km.
Efter en god nats søvn i den lille hytte på Guldborg Camping, startede dagens etape kl. 7.45.
Jeg gik gennem byen og passerede Guldborg Lystbådehavn, som ligger ved siden af Guldborgbro. Førhen var der et lille færgested, men den 6. oktober 1934 blev broen indviet, og den har lige siden forbundet Lolland og Falster.
Jeg gik over Guldborgbro og videre ad landeveje frem til Kippinge Kirke, som var en berømt valfartskirke i middelalderen. I 1701 dannede Frederik 4. eksercerpladsen ved Kippinge Kirke, som blev brugt af det Falsterske Rytteri. Træhesten blev brugt af Rytteriet, som et strafferedskab, i perioden 1719-1789.
Dagens etape fortsatte ad markveje til den rødkalkede Vålse Kirke. Udenfor kirken står en træskulptur af Kong Olav af Norge (995-1030), der var værnehelgen for kirken.
Turen fortsatte forbi Vålse Vig, der oprindeligt er et fjordsystem med flere små holme. Her nød jeg udsigten inden jeg fortsatte videre.
Jeg tog en afstikker fra ruten, for at holde min frokostpause på Helene Stanges Plads ved Nørre Vedby.
Forfatteren Helene Stange var kendt for de store slægtsromaner Priergaardsslægten og Sværkeslægten. I 1926 købte hun Møllebanken for at åbne et kulturhistorisk samlingssted. Møllebanken blev et folkeligt tilløbsstykke på Falster, hvor der hvert år i juni blev afholdt friluftsmøder.
Efter frokosten fortsatte turen gennem Vesterskov til Orehoved og herefter videre over Storestrømsbroen til Masnedø. Herfra var der en fin udsigt til Farøbroerne.
Dagens tur sluttede langs stranden til Ore Strand Camping, hvor jeg overnatter.
Teltet er sat op, og jeg ligger nu og forbereder morgendagens etape der går til Vordingborg og videre til Møn.
Livet er herligt!
20. dag: Ore Strand Camping til Camping Mønbroen - 43,10 km.
Jeg stod tidligt op, da jeg havde en lang dagsetape foran mig. Jeg forlod Ore Strand Camping kl. 6.20 i morges, og gik ind til Vordingborg.
Vordingborg er en gammel færgeby og et af Danmarks mest unikke steder historisk set.
I Vordingborg hejste Kong Valdemar Sejr Dannebrog for første gang i 1219, som et symbol på sejren da danskerne vandt det afgørende slag om Estland den 15. juni samme år.
Dagens etape førte mig forbi Vordingborg Ruinterræn og Gåsetårnet, som er byens vartegn.
Jeg fortsatte videre på den charmerende Bakkebøllesti, resterne af Kalvehavebanen som lukkede i 1959.
Herefter fortsatte turen videre gennem Vinterbølle Skov. Jeg passerede Kong Valdemars Plads, hvor der ligger en langdysse.
Turen fortsatte gennem Stensby Skov, hvorfra jeg tog en afstikker til Sjællands sydligste punkt, Stammenakke. Her nød jeg udsigten over Storstrømmen og Ulvsund.
Jeg gik videre til Petersværft, en velholdt bebyggelse i bindingsværk. Det stemningsfulde kulturmiljø var en kort overgang skibsværft, og sidenhen flådebase under Englandskrigene.
Jeg fortsatte videre gennem Langebæk Skov og tog et ø-hop til Langø. Øen er en naturperle med strandenge og små vige mellem dyrkede marker.
Herefter retur til Langebæk Skov og videre forbi Godset Petersgaard, der blev opført i 1776-1780.
Jeg fortsatte forbi Kalvehave Kirke, som har en smuk beliggenhed med udsigt over Grønsund.
Dagens sidste strækning gik over den smukke Dronning Alexandrines Bro – også kendt som Mønsbroen. Broen er opkaldt efter Dronning Margrethes farmor, og den erstattede ved sin åbning i foråret 1943 den tidligere færgerute Kalvehave – Koster. Broen er tegnet af arkitekten Anker Engelund, som er mest kendt for Lillebæltsbroen og Storstrømsbroen.
Teltet er sat op på Camping Mønbroen.
De kommende fem dage skal jeg gå på vandreruten Camønoen. Jeg glæder mig til at gå tusinde skridt gennem Klintekongens land, hvor der venter mig flere nye oplevelser - både naturmæssige og kulturelle.
Livet er herligt!
Turen fortsætter på Møn. Se Danmark på tværs - Del 2.
Comments